top of page

De KICK van koud water!

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021

Afgelopen zaterdag was het dan zover, mijn eerste koud-water-dip en wat vond ik dat rete spannend! Ik had geen idee wat mij te wachten stond, maar onder deskundige begeleiding van Steven Zwerink (van @ademwinst) en een super enthousiaste groep voelde ik mij al snel op mijn gemak. Nou ja geen idee… ter voorbereiding neem ik al maanden lang een koude douche. Voor iemand die een hekel heeft aan de kou en een echte “diehard” koukleum is, was dit alleen al een hele overwinning!

 

Uitgekleed en wel deden we eerst een aantal warming-up oefeningen, daarna gingen we op de kant zitten en lieten ons langzaam het ijskoude water van het Rutbeek inzakken. Steven coachte ons vanaf de kant: ”focus op je ademhaling, adem in en langzaaaaam uit”. Ik voelde mijn hele lichaam tintelen en prikken, alsof er honderden kleine naalden overal in mijn lichaam werden gestoken ook voelde ik mijn adem schokken en hapte ik naar lucht. Dit is het moment dat je volle focus moet houden en je ademhaling weer onder controle moet krijgen door het rustig weg te blazen, dat lukte vrij snel en zo had ik binnen no time mijn eigen ademhaling weer onder controle. Dat voelde super goed en je krijgt er een enorme kick van. Het voelde als een overwinning op mezelf, omdat ik het afgelopen jaar het vertrouwen in mijn lichaam volledig was kwijtgeraakt dankzij mijn Burn-out. Het voelde alsof na deze koud-water-dip het vertrouwen in mijn lichaam weer door mijn aderen stroomde. Mijn lichaam liet me dit keer niet in steek en is heel goed in staat om aan te geven wat ik wel en wat ik niet aan kan. Jeetje... wat een mentale boost krijg je hiervan en de hele dag zat ik vol energie. Ik was mega alert, ervaarde meer focus, rust in mijn hoofd en ik heb die nacht geslapen als een os.

Ik was meteen verkocht!

Het is misschien niet iets waar je direct enthousiast van wordt, maar het kan echt waanzinnige gezondheidsvoordelen opleveren, toen Steven dat vertelde tijdens zijn workshop “de kracht van ademhalen” (die ik eerder dit jaar bij hem volgde) was ik meteen verkocht. Het vermindert stress, angsten, het is goed voor je huid, weerstand verhogend, het helpt de bloedcirculatie en bloeddruk te verbeteren. Kortom, het is een boost voor je immuunsysteem, je bouwt weerbaarheid op, je krijgt meer bruin vet, je kunt er van afvallen en je krijgt meer energie. Zoals Steven zegt: “de kou is je vriend en niet je vijand”. Dus... een paar minuten dippen in de winter of elke dag een koude douche heeft veel positieve effecten.

Een cadeautje voor je immuunsysteem...

Wil je nou meer weten over wat kou nou precies met je doet en waarom het zo gezond is? Steven heeft hierover een blog geschreven en alles voor ons op een rijtje gezet. Klik hier.


Comments


bottom of page